Jana Zwyrtek Hamplová k doporučení Víta Rakušana zrušit ohňostroje - Facebook (reakce)

Diskuze ke komentářům na webu a blogu Martina Mojmíra Böhma - http://www.martinbohm.cz

Moderátor: Martin Mojmír

Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší stručnou (N)etiketu (přímý odkaz ZDE), na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Děkujeme. Tým fóra ETIQ.CZ, z.s.
Odpovědět
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

„Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat - není jejich nadřízený. Je ale možné, že to ani po dvou letech neví. Ministr Rakušan stylem své výzvy obcím překročil své kompetence,” píše advokátka a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (rev. 28.12.2023 12:32).

Obrázek
----

Reakce Martina Mojmíra
Jana Zwyrtek Hamplová píše:Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat - není jejich nadřízený. Je ale možné, že to ani po dvou letech neví. Ministr Rakušan stylem své výzvy obcím překročil své kompetence.
Ministr vnitra samozřejmě je oprávněn cokoli komukoli doporučovat. Oprávněn cokoli komukoli doporučovat je kdokoliv. Nejedná se o nařízení. Rakušan pouhými slovy - doporučeními žádné kompetence nepřekračuje.
Jana Zwyrtek Hamplová píše:Nemám ráda moralizování, gesta a dvojí metr - na “šlechtu” a prostý lid. Hlavně tam, kde to dotyčnému absolutně nepřísluší, a překračuje tím hrubě své kompetence. Proto bych byla ráda, kdyby pan ministr Rakušan neříkal starostům, co mají a nemají dělat, protože je čistě na nich, co ve svých obcích a městech udělaji a co ne.
Jana Zwyrtek Hamplová nemá ráda moralizování, přitom svým statusem sama moralizuje - používá dvojí metr, chová se pokrytecky. Ministr vnitra pouhým doporučením pravomoce nepřekračuje, natož pak hrubě. Stejně tak jako ministr vnitra Rakušan, tak kdokoliv jiný může a má právo cokoli komukoli doporučovat, načež je samozřejmě na komkoliv, jak s doporučeními naloží.
Jana Zwyrtek Hamplová píše:Samospráva je zaručena Ústavou, a nikdo, včetně ministra, premiéra a prezidenta jí nemá právo říkat, jak se má zachovat.
Ministr vnitra Vít Rakušan nikomu, co má dělat, nenařizuje. Pouze vyslovil doporučení.
Jana Zwyrtek Hamplová píše:Rakušana tak lze vnímat pouze jako vyslovený soukromý názor, co podle něj je a není správné. Ovšem jen jako soukromé osoby.
A přesně a pouze to se stalo.
Jana Zwyrtek Hamplová píše:Jakákoli výzva starostům, respektive obcím a městům, z pozice jeho funkce, není absolutně na místě, a je ústavně zcela nevhodná s tzv. přes čáru. Pan ministr by si měl nastudovat, co spadá do jeho kompetence, a stylem vyjadřování to jasně odlišovat.
A chce-li moralizovat, mohl by začít u svých vládních kolegů, a nechat na pokoji obce a města.
Tak ještě jednou. Ministr vnitra nikoho k ničemu nevyzval. Vydal pouze doporučení, jež nemusí nikdo následovat. Dát doporučení k čemukoli má právo kdokoliv. Pokud se máme bavit o Ústavě a LZPS, je to v rámci svobody projevu. To by Jana Zwyrtek Hamplová z pozice advokátky mohla vědět.

Senátorce Janě Zwyrtek Hamplové bych za sebe rovněž něco doporučil. Uklidněte se, nepřehánějte a nevymýšlejte za každou cenu nesmysly.

Co s týče Víta Rakušana a jeho doporučení, doporučení zrušení ohňostrojů je kvůli střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese logicky naprostý nesmysl. Zrušení ohňostrojů je opodstatnitelné něčím zcela jiným. To např. v souvislosti s významným uvolňováním silně karcinogenních jedů z tzv. zábavní pyrotechniky do ovzduší, v souvislosti se znečišťováním životního prostředí vlivem vytváření zbytečného odpadu a v souvislosti se strašením, mrzačením a zabíjením zvířat. Takové doporučení je konstruktivní. To je ale už na jiné téma.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
Odpovědět

Zpět na „Martin Böhm, osobní web (MBOW)“