EID: 2023080904; lokalita: Hlubočepy; založeno 09.08.2023 - municipalitou 10.08.2023 odmítnuto

Tento prostor slouží k zakládání a řešení jednotlivých incidentů spadajících pod městskou část Praha 5.

Moderátor: Martin Mojmír

Odpovědět
ETIQ.CZ, z.s.
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od ETIQ.CZ, z.s. »

Kontrola: 09.08.2023; ID ETIQ.CZ: 2023080904; ID Zmente.to: WUA83202306740; lokalita: Hlubočepy; GPS: 50.0321272N, 14.3710342E
 
 
Záznam ETIQ.CZ, z.s.

Za poslední 4 měsíce tentýž podnět otevíráme poněkolikáté. Dosud jej pokaždé prostřednictvím systému MUNIPOLIS převzal pan Tikal z ÚMČ Prahy 5, aby slíbil řešení, ale úklid nakonec nezajistil. Zadáváme nyní tedy podnět nadřízenému orgánu, kterým je Magistrát hl. m. Prahy. Předmětem podnětu od samotného počátku je především u kontejnerů rozsypané sklo. Toto úřad aktivně už od dubna odmítá uklidit. Martin Mojmír, ETIQ.CZ, z.s.

Obrázek
 
 
Aktuální místně příslušný odpovědný starosta: Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA; pověřený vedoucí neznámého odd. s náplní činnosti „čistota a pořádek, doprava v klidu”: Milan Tikal, DiS; aktuální vedoucí odboru ochrany životního prostředí: Ing. Miroslav Kučera; regionálně odpovědný primátor: doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc; komplexně odpovědný ministr životního prostředí: Mgr. Petr Hladík.
 
 
Sami si můžete proklikáním, sledováním odkazů a osobními návštěvami ověřit práci svých zastupitelů a vyhodnotit, zda a do jaké míry Vám tato vyhovuje. Domníváme se, že pokud ÚMČ Prahy 13 nezvládá řešit tak základní úkony, jakými jsou obyčejná starostlivost o životní prostředí v souvislosti s odpovědným přístupem k odpadovému hospodářství, jen těžko dovedou konstruktivně řešit záležitosti složitější. Co si o tom myslíte Vy? Budeme rádi, pokud se k nám případně přidáte nebo nás podpoříte. Jak začít se dočtete, mimo jiné, ZDE. Konstruktivní změna společnosti je na každém jednom z nás!
ETIQ.CZ, z.s.
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od ETIQ.CZ, z.s. »

Od Magistrátu hl. m. Prahy jsme prostřednictvím týmu změňte.to obdrželi následující odpověď:
Dobrý den,

děkujeme za Váš podnět. Povinnost objednat si sběrné nádoby na směsný odpad je v podmínkách hl. m. Prahy uložena vlastníkovi objektu, který je povinen objednat dostatečný objem těchto nádob v závislosti na počtu osob, které daný objekt využívají. Tato povinnost je vlastníkovi dána tzv. „vyhláškou o odpadech“, jedná se o vyhlášku č. 5/2007 Sb. Hl. m. Prahy, kde je v § 6 uvedeno, že vlastník objektu: „zajistí u svozové společnosti dostatečný objem sběrných nádob na směsný odpad, doporučený objem podle druhu objektu je uveden v příloze č. 2 této vyhlášky“.

Svozová společnost je povinna uklidit pouze odpady nebo smetí, které z popelnice vypadne při manipulaci se sběrnými nádobami při zajišťování jejich výsypu. Nicméně je možné si u svozové společnosti zaplatit nadstandard v podobě pravidelného udržování a zajišťování čistoty u svých popelnic. V případě zjištění nedostatečné kapacity přistavených popelnic je potřeba se obrátit na vlastníka nemovitosti, který u svozové společnosti zajistí nápravu nevyhovujícího stavu.

V tomto případě jsou odpovědní vlastníci, nebo správci objektu, ke kterému nádoby patří.

Je nám líto, že Vám aktuálně nemůžeme být více nápomocní. Doporučujeme však obrátit se na Vaši městskou část, místní samosprávné orgány obvykle mají přehled o takových situacích a pravděpodobně získáte více informací o tom, zda je městská část ochotna ve věci něco podniknout.

Děkujeme za pochopení a budeme se těšit na další zajímavé podněty.


S pozdravem a přáním hezkého dne

tým změňte.to
Obdobně jako v tomto případě rozumíme tomu, že jak ÚMČ Prahy 5, tak ani Magistrát hl. m. Prahy nic neučiní, ačkoli evidentně se vlastník a/nebo správce pozemku dopouští protiprávního jednání.
 
V každém případě správně kompetenčně by to mělo vypadat takto

Primární odpovědnost má odpovědný občan, čili každý jeden z nás.
Sekundární odpovědnost má vlastník pozemku, ke kterému problém přísluší.
Terciární odpovědnost má správce pozemku, který byl vlastníkem pozemku ke správě pozemku pověřen.
Kvartární odpovědnost má státní orgán, jenž nahlášenou situaci neřeší.
 
Zde tedy nejspíše končíme a uzavřeme tento podnět jako ze strany státní moci odmítnutý. Do konce nicméně každopádně dotáhneme podnět tento, a to ať už jen z důvodů v něm uvedených, anebo zajímavému důvodu, který si necháme jako překvapení na později. Sledujte proto případně situaci ZDE.
Odpovědět

Zpět na „Za Čistou Prahu 5 - incidenty“