Koncept návrhu řešení problému s (ne)dostupnopstí parkování pro rezidenty na Praze 13

Tento prostor slouží k zakládání a řešení jednotlivých incidentů spadajících pod městskou část Praha 13.

Moderátor: Martin Mojmír

Odpovědět
ETIQ.CZ, z.s.
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od ETIQ.CZ, z.s. »

Po cca 10 letech, kdy o tom víme, jsme se rozhodli za starostu Prahy 13 Ing. Davida Vodrážku (ODS, SPOLU) vyřešit pro tohoto neřešitelnou situaci kolem (ne)dostupnosti parkování pro rezidenty na Praze 13 a během jediné hodiny a půl připravit následující Koncept návrhu řešení problému s (ne)dostupnopstí parkování pro rezidenty na Praze 13. Jedná se o první verzi konceptu. V souvislosti s financováním dále vypracujeme jednoduchý návrh systému pokutování v rozporu s vyhláškou parkujících na Praze 13 vozidel. To prostřednictvím krátkého pětiminutového videa.
 
 
OBSAH TOHOTO TÉMATU JE VE FÁZI TVOŘENÉHO A PRŮBĚŽNĚ DOPLŇOVANÉHO KONCEPTU, NELZE JEJ PROTO POVAŽOVAT ZA KONEČNOU VERZI.
 
 
01. Modré zóny a jejich pravidla

01.01. Napříč Prahou 13 zavedení na místech určených pro parkování tzv. modrých zón.

01.02. Parkování na modré zóně je podmíněno úhradou 50 Kč / 2 hodiny stání a/nebo 100 Kč / den stání.

01.03. Úhrada za parkování v rámci modré zóny probíhá prostřednictvím parkovacího automatu v hotovosti, platební kartou a/nebo s přirážkou k ceně 10 % při využití platby mobilní pomocí krátké textové zprávy (SMS).

01.04. Svobodná (neženatá, nevdaná, partnersky neregistrovaná) osoba mající na Praze 13 trvalé a/nebo přechodné bydliště je oprávněna parkovat 1 vlastní osobní vozidlo v rámci kterékoli modré zóny na Praze 13 bezplatně.

01.05. Manželský nebo partnersky registrovaný pár mající na Praze 13 trvalé a/nebo přechodné bydliště je oprávněn parkovat 1 vlastní osobní vozidlo v rámci kterékoli modré zóny na Praze 13 bezplatně.

01.06. Druhé a každé další osobní vozidlo svobodné, v manželství a/nebo partnersky registrované osoby se řídí sazebníkem pro nerezidenty, případně si rezidenti mohou předplatit dodatečné povolení při roční úhradě předplatného 10.000 Kč.

01.07. Jeden jednatel právnické osoby nebo jakákoli jedna prostřednictvím zplnomocnění pověřená osoba jednatelem právnické osoby mající na Praze 13 sídlo je oprávněna parkovat jedno firemní osobní vozidlo v rámci kterékoli modré zóny bezplatně. To však pouze za předpokladu, že jednatel právnické osoby již nemá na Praze 13 registrováno vozidlo osobní soukromé. Pokud jednatel jako fyzická osoba již má na Praze 13 registrováno osobní vozidlo soukromé, pro jeho firemní osobní vozidlo platí standardní ceník, popř. možnost předplatného jako v případě bodu 01.06.

01.08. Svobodná osoba, manželský nebo partnersky registrovaný pár mající na Praze 13 trvalé a/nebo přechodné bydliště jsou oprávněni parkovat jedno soukromé osobní vozidlo v rámci kterékoli modré zóny na Praze 13 bezplatně. To však pouze za předpokladu, že svobodná osoba, manželský nebo partnersky registrovaný pár mající na Praze 13 trvalé a/nebo přechodné bydliště již nemají na Praze 13 registrováno firemní osobní vozidlo. Pokud svobodná osoba, manželský nebo partnersky registrovaný pár mající na Praze 13 trvalé a/nebo přechodné bydliště již mají na Praze 13 registrováno osobní firemní vozidlo, pro jejich soukromé osobní vozidlo platí standardní sazebník, popř. možnost předplatného jako v případě bodu 01.06.


02. Registrace vozidel a platby

02.01. Registrace každého soukromého osobního a/nebo firemního osobního vozidla probíhá prostřednictvím formuláře zasílaného jako datová zpráva na příslušný odbor ÚMČ Prahy 13 při odpovědním administrativním poplatku 500 Kč, případně při návštěvě osobně na ÚMČ Prahy 13 s přirážkou k poplatku 10 %.

02.02. Předplatné za druhé a každé další soukromé osobní a/nebo firemní osobní vozidlo se hradí při jeho registraci bankovním převodem, anebo v hotovosti s přirážkou 10 % na příslušném odboru ÚMČ Prahy 13.


03. Evidence a kontrola registrovaných vozidel

03.01. Evidence a kontrola registrovaného vozidla probíhá snímáním a porovnáváním SPZ s registrací v databázi rezidentních registrovaných vozidel.

03.02. Kontrolu registrace oprávněné k parkování a/nebo úhrady za parkování nerezidenty provádí při pravidelných hlídkách Městská policie.


04. Pokuty za porušení místní vyhlášky o modrých zónách

04.01. Při zjištění parkování neregistrovaného soukromého osobního a/nebo firemního osobního vozidla v databázi rezidentních registrovaných vozidel, které nemá provedenu úhradu za parkování v modré zóně, je tomuto vyměřena při prvním pochybení v jednom kalendářním roce pokuta 1.000 Kč.

04.01. Při zjištění každého dalšího parkování neregistrovaného soukromého osobního a/nebo firemního osobního vozidla v databázi rezidentních registrovaných vozidel v jednom kalendářním roce, které nemá provedu úhradu za parkování v modré zóně, se pokuta dvojnásobí. Tzn. při druhém pochybení následovaném po prvním je pokuta 2.000 Kč, při třetím pochybení následovaném po druhém je pokuta 4.000 Kč, při čtvrtém 8.000 Kč atd.

04.02. Po uplynutí jednoho kalendářního roku od vystavení a úhrady poslední pokuty se při zjištění parkování neregistrovaného soukromého osobního a/nebo firemního osobního vozidla v databázi registrovaných vozidel v jednom kalendářním roce, je tomuto vyměřena při prvním pochybení v kalendářním roce pokuta 1.000 Kč, načež se situace opakuje dle bodu 04.01.
Odpovědět

Zpět na „Za čistou Prahu 13 - incidenty“