Správná, přesná terminologie v souvislosti s mým opuštěním české „pobočky” Hnutí Zeitgeist - Facebook.com

Tento prostor slouží výhradně k pokládání věcných dotazů; pro diskuze použijte prostor k tomu určený níže.

Moderátor: Martin Mojmír

Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší stručnou (N)etiketu (přímý odkaz ZDE), na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Děkujeme. Tým interForum.cz
Odpovědět
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

Komentovaný status: https://www.facebook.com/mmartinb84/pos ... 5401926597 (rev. 16.12.2020, 10:41)
----
Nejen v psychologii, ale zejména obecně je nesmírně důležité dbát na přesné definice, resp. správné používání terminologií, přičemž pokud nám nesedí ty nepřesné nebo zbytečně matoucí současné, popř. pokud pro správné pojmenovávání v určitých situacích pravděpodobně dosud neexistuje nebo nevíme o přesnějším vyjádření, je žádoucí, ač skutečně s ohledem na jistou logičnost, vytvářet definice & terminologie vlastní. Věci zkrátka musíme správně a přesně pojmenovávat, neboť bez toho lze spíše s obtížemi pochopitelně a zejména racionálně a konstruktivně komunikovat.

Například spousta lidí nerozezná od sebe a tedy chybně používá pojmy psychopat a sociopat. Zatímco jedno chování vychází z poškození nebo nedostatečného vyvinutí hardwaru, resp. mozkové tkáně - neurologické poškození, druhý tip se zaměřuje na spíše software, resp. chování, na které má vliv výchova a obecně interakce okolního prostředí - hardware bývá v pořádku. Lidé v hovoru však často nesprávně tyto termíny slučují dohromady, ačkoli i takové sloučení je někdy v kombinaci obou faktorů možné, nejčastěji pod pojem psychopat. Řešení v této oblasti přinesl český neuropatolog, spisovatel, publicista, a dodal bych i sociální psycholog, František Koukolík. To spočívá v novém termínu „deprivant”, kdy tento termín v komunikaci nerozlišuje příčinu daného poškození, umožňuje se správně a přesně vyjadřovat a řekl bych, že je možné jej použít i právě na méně časté sloučení biologického a psychologického faktoru.

Dalším takovým tématem může být, aktuálně třeba ve zdravotnictví, použití slovních termínů „doktor” a „lékař”. Zatímco lékař vychází z vědeckého poznání, které používá pro léčení, tedy argumentuje a aplikuje vědeckou metodou poznaná fakta, doktor dbá spíše na osobní stránku věci, tedy poukazuje na výši svého formálního vzdělání a autority. Doktor tak nemusí a také často není zároveň lékař a lékař tak nemusí a také často není zároveň doktor. Pochopitelně ideální situací je kombinace obou faktorů, ovšem zejména v dnešní době se tomuto žel spíše vzdalujeme.

Popírání těchto logických některých vědeckotechnických procesů některými na vlastní autoritu dbajícími členy českého Hnutí Zeitgeist patřilo mezi důvody mého odchodu z této „pobočky”. Takové chování nebylo a není v myšlenkovém toku Hnutí, s takovým chováním se nelze spojovat, nelze jej tolerovat. Hnutí Zeitgeist globálně s tímto samozřejmě žádný problém nemá. Naopak. Myšlenkový tok Hnutí Zeitgeist nikdy nebyl, není a nemůže být o kompromisech; právě kvůli tomuto byl před lety např. odejit jeho formální člen a tehdejší národní koordinátor Jaromír Fiedler. Myšlenkový tok Hnutí Zeitgeist přímo vychází z kritického myšlení a vědecké metody obecně, kdy při jakékoli výchylce z takového principu je třeba tuto v rámci zároveň používaného systému zpětné vazby uvnitř konfrontovat. Nejhorší situace nastane, když systém zpětné vazby selže, pak už v rámci myšlenkového toku nezbývá nic jiného než daný odklon opustit. Nadále pochopitelně setrvávám členem Hnutí Zeitgeist, od března 2021 nikoli však toho českého.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
Odpovědět

Zpět na „Dotazy na autory jednotlivých konkrétních statusů“